Sommarparet Foursome Matchspel

Information

Tävlingsledare är Mikael Pihl
E-post: mikael.pihl@haningestrand.se
Tel: 0708-764957

Anmälan

Anmäl ditt foursomelag på Min Golf

Lottning

Lottningen publiceras här när lottningen är klar. Lottningen skickas även ut per mejl till deltagarna.

Resultat 2024

Löpande resultat publiceras här när resultat inkommit.

Matchrapportering
Vinnaren i en match meddelar resultatet per mejl till tävlingsledaren. Tabell/Resultat presenteras på denna sida. Match ej rapporterad senast sista speldag kl. 24:00 kan komma att lottas. Match ej spelad (oavsett anledning) innan deadline för omgången kommer att lottas av tävlingsledningen.

Prisutdelning
Priserna hämtas i receptionen på Husby när Sommarparet är färdigspelat. Tävlingsledaren meddelar lagen när de kan hämta priserna.

Tävlingsregler

Beroende på hur många lag som anmäler sig så startar Sommarparet som seriespel, där x antal lag går vidare till slutspel som genomförs som ”stege”.

Spelform
Foursome match med handicap

Spelplats
Matchen skall spelas på Husbybanan eller Strandbanan. Laget som står först bestämmer vilken bana matchen skall spelas på.

Teeval
Herrar spelar från tee 58/56, herrar 70+ får gå från tee 51 och damer går från tee 47/45.

Speldagar
I seriespelet kan matcherna spelas i vilken ordning som helst, d.v.s rond 1 behöver inte vara klar innan rond 3 spelas. Lagen kontaktar varandra direkt efter erhållen lottning och bestämmer speltid inom tidsramen för aktuell omgång. Båda lagen ansvarar för att kontakt med motståndarlaget tas omedelbart. Kan inte lagen komma överens om lämplig tidpunkt eller bana skall lagledaren i det lag som står först i startlistan snarast kontakta tävlingsledningen.

Seriespel

Lottas så att vardera serien har minst 3 lag. Seriespelet genomförs under vecka 20-26 (14/5-30/6). Alla spelar mot alla en gång. Det lag som vinner en match får 2 poäng, oavgjort får bägge lagen 1 poäng, förloraren 0 poäng. Matchen omfattar 18 hål och får sluta oavgjort. En enskild match kan vara avgjord innan sista hålet. Alla matcher skall dock spelas klart då ”målskillnaden” kan ha en avgörande betydelse i serietabellen. Alla poäng i matchen räknas, d.v.s. ingen kvittning av poäng.

Poängräkningen i seriespelet är att man räknar vunna respektive förlorade hål. Tex efter 9 hål har lag A vunnit 5 hål, lag B 3 och ett hål har delats. Matchen står då 5-3.

X antal lag går vidare till slutspelet. Avgörande är antal poäng, inbördes möte, därefter vunna hål, ”Målskillnad”, vunna hål, och sist lottning.

Slutspel
Beroende på antal lag som anmäler sig så påverkar detta gruppantalet. Blir det 17-23 lag så kommer det att bli 3 lag i varje grupp och någon grupp med 4 lag. Ettan går alltid vidare till slutspel, eventuellt även bästa 2:a.

Slutspelet lottas mot hur seriespelet gick, dvs en gruppvinnare möter inte en annan gruppvinnare i omg 1.

  • Kvartsfinal spelas vecka 28-31
  • Semifinal spelas vecka 32-34
  • Finalen och match om 3:e pris spelas vecka 35-37

Priserna hämtas i receptionen på Husby när Sommarparet är färdigspelat. Tävlingsledaren meddelar lagen när de kan hämta priserna.

Förklaring Foursome matchspel
Matchspel är en tävling mellan två lag som tävlar om varje hål, där det gäller att spela hålet på färre antal slag netto än motståndarlaget. Varje hål vinns, delas eller förloras. Foursome är en lagtävling där man spelar i par. Man spelar på en och samma boll, men man slår vartannat slag. Exempelvis börjar spelare A med utslaget, sedan är det dags för spelare B att slå andraslaget och så fortsätter man växelvis fram tills dess att bollen är i hål. Spelarna turas om att slå utslaget på vartannat hål, en spelare slår ut på jämna hål och den andre på ojämna.

Vi spelar Sommarparet med handicap. Spelhandicap beräknas på följande sätt:

  1. Vardera spelare multiplicerar sin spelhandicap med 0,5
  2. Resultaten från punkt 1, inklusive eventuell decimal, adderas
  3. Summan avrundas till närmaste heltal (Ex. spelare A har shcp 10, spelare B har shcp 13. Lagets shcp blir då 10×0,5 + 13×0,5=5+6,5=11,5 avrundas till 12.
    Detta shcp jämförs med andra lagets shcp)

Om det andra laget har ett shcp på 10 så erhåller laget med högre shcp 2 (12-10). Laget med den lägre spelhandicapen spelar därefter med 0 erhållna slag.
Skillnaden i spelhandicapen fördelas enligt index på hålen i stigande följd. Det lag som vinner ett hål tar honnören på nästa tee.

Matchen är slut när antalet återstående hål att spela är färre än antalet hål som den ledande sidan är upp, till exempel 2 upp och 1 återstående hål vilket anges som 2/1.

Poängräkningen i seriespelet är att man räknar vunna respektive förlorade hål. Tex efter 9 hål har lag A vunnit 5 hål, lag B 3 och ett hål har delats. Matchen står då 5-3.
Matcher i seriespelet kan sluta oavgjort.

Matcherna i ”Stegen” skall avgöras genom ”sudden death”, dvs är det oavgjort efter 18 hål går man vidare på 1:an tills ett lag vunnit.

Observera att fortsatt spel på hål 1 i samband med särspel endast kan ske under följande förutsättningar:

  • Finns det möjlighet att spela särspel i anslutning till oavgjord match skall det ske i samråd med receptionen. Receptionen avgör och pratar med de spelare som eventuellt behöver vänta om detta går bra. Ett särspel spelas i hålordning hål 1, hål 2 osv… tills matchen är klar, då avbryts spelet och spelarna promenerar tillbaka till klubbhuset.
  • Om receptionen bedömer att det är hög beläggning och det inte går att ”bryta” in på hål 1 för ett särspel avgörs matchen vid annat tillfälle.